Prečo potrebujeme mäso?

Prečo potrebujeme mäso?

Všetci sme vyrástli s myšlienkou, že mäso k životu potrebujeme. Je to predsa prirodzená súčasť našej stravy, ako všežravca, však? No, ak je človek skutočne všežravec, tak potom sme najmizernejší všežravec na planéte.

Vnútorný zápal

Keď zjeme mäso do krvného obehu sa nám dostávajú bakteriálne toxíny (endotoxíny), ktoré sa nachádzajú v mäse. Tieto toxíny nezničí ani naša žalúdočná kyselina, ani enzýmy z pankreasu, ani varenie (varili mäso dlhé hodiny, nič sa nestalo). Živočíšny tuk má v tomto procese významnú rolu – prenáša tieto toxíny cez náš zažívací systém do obehového systému.

Tieto toxíny spôsobujú vnútorný zápal v našom tele. Ten bráni našim cievam aby sa uvoľnili. To je veľký problém, pretože v konečnom dôsledku to vedie k ochoreniam srdca, rakoviny a cukrovky. To isté sa deje aj v našich dýchacích cestách.

Tomuto javu, metabolickej endotoxímií, sa dá predísť jedine obmedzením nasýtených tukov. Ale ako hovorí štúdia, pacientom ani nemá cenu tento jav spomínať, pretože nie sú schopní prispôsobiť svoje stravovacie náviky, aby tomu predišli.

Video má české titulky. Zapnite si ich kliknutím na ozubené koliesko vpravo dole. Viac informácií nájdete na https://nutritionfacts.org/

Z kuracieho mäsa najlepšie rastú nádory

Najväčšia štúdia, ktorá sa kedy robila v histórií ľudstva a zaoberala sa stravou a jej vplyvom na rakovinu hovorí, že najmä najrýchle rastúce tumory ako lymfómy a leukémia podporuje najviac kuracina – až do trojnásobku zvýšenia rizika za každých 50 gramov kuracieho. Štvrťka kuracieho prsa, trojnásobne zvýšené riziko.

Čo sa ale stane z rakovinou, keď ju dáme do veganskej krvi? V Pritkinovej Výskumnej Nadácií urobil jednoduchý experiment – nasadili ľuďom rôznu dietu, odobrali im krv, nakvapkali ju do Petriho misky, kde rástli rakovinové bunky a sledovali, ktorá krv dokáže lepšie potlačiť rast rakoviny. Potom publikovali štúdiu ktorá ukazuje, že krv ľudí na veganskej diete je dramaticky viac nehostinná k rakovine. Krv ľudí na vegánskej diete sa vysporiada s rakovinou 8-krát lepšie oproti bežnej vzorke. Testovali to rakovine prostaty, najrožšírenejšej rakovine u mužov.

U žien je najrozšírenejšia rakovina prsníka a v Pritkinovej Výskumnej Nadácií chceli zistiť, ako veganska krv vplýva aj na túto rakovinu.

Už po štrnástich dňoch na veganskej strave sa spomalil rast rakoviny o 10% a umrtnosť rakovinových buniek sa zvýšila o 25%. Rovnaká krv, dva týždne iná strava. Táto štúdia sa robia 14 dní na rastlinnej strave a cvičenie, 30 – 60 minút denne. Čo ak je ale zníženie rakoviny v dôsledku cvičenia? Tak to otestovali znova!

Porovnali teda, človeka ktorý jedol rastlinnú stravu 14 dní a každý sa ide prejsť so štandardným, sedavým všežravcom a všežravcom, ktorý cvičí. U sedavého všežravca prakticky neexistuje žiadna odolnosť voči tejto rakovine. Všežravec, ktorý každý deň intenzívne hodinu cvičil mal stále o polovicu menšiu odolnosť voči rakovine ako vegan. 5000 hodín v posilňovni sa stále ani zďaleka nevyrovná rastlinnej strave.

Nárast hmotnosti

Mäso výrazne prispieva v priberaní na váhe. Testy sa uskutočnili na státisícoch mužch a ženách v 10 krajinách a meralo sa u nich preberani na váhe po dobu 5 rokov. Výsledkom bolo že mäso vedie k zvyšovaniu váhy a redukcia mäsa prospieva k lepšej kontrole váhy.

Tieto testy bolo uskutočnené po kontrole pôvodnej váhy, fajčiarskeho statusu, úrovne vzdelania, fyzickej aktivity a celkového energetického príjmu – to znamená, že ľudia ktorí jedli rovnaké množstvo kalórií ale jedli mäso, pribrali viac, dokonca vypočítali aj o koľko viac:

  • jedenie 250g mäsa denne vedie v ročnému nárastu váhy o 422g viac, ako pri diete s rovnakým kalorickým objemom ale s menším obsahom mäsa, po piatich rokoch pribrali o viac než 2 kilá
  • najväčší nárast hmotnosti zaznamenali pri konzumácií kuracieho mäsa, asi 2x viac oproti klasickému hovädziemu hamburgeru.

Krvná infekcia

Baktérie, ktoré sa nachádzajú v mŕtvom mäse môžu cez stenu čreva priamo napadnúť krvný obeh človeka, ženám sa môžu dostať do močového mechúra. Máme dôkazy, že ženy dostávajú ochorenia močových ciest z mäsa kontaminovaného fekálnou baktériou, ktorá sa im potom dostane do mechúra. Sliepky majú najväčšiu pravdepodobnosť preniesť túto baktériu.

Video má české titulky. Zapnite si ich kliknutím na ozubené koliesko vpravo dole. Viac informácií nájdete na https://nutritionfacts.org/

Vysoký krvný tlak

Tento jav sa vyskytuje len u ľudí, ktorí jedia mäso. Vegetariáni vyšli z tohto testu lepšie, ale výrazne najlepšie dopadli vegáni. Ako dlho trvá zníženie vysokého tlaku na vegánskej diete? 12 dní.

Video má české titulky. Zapnite si ich kliknutím na ozubené koliesko vpravo dole. Viac informácií nájdete na https://nutritionfacts.org/

Záver

Mäso neobsahuje žiadnu nevyhnutnú živinu. V našej strave predstavuje hlavný zdroj nasýteného tuku a cholesterolu. Svetová Zdravotnícka Organizácia označila spracované mäso za karcinogén prvého stupňa a červené mäso za karcinogén druhého stupňa. Na mäse nie nič zdravé, práve naopak – má na spôsobuje vážne zdravotné problémy a má na svedomí milióny životov každý rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *