Problém s cholesterolom a nasýtenými tukmi

Problém s cholesterolom a nasýtenými tukmi

Zdravotné problémy prichádzajú s vekom. Cholesterol je bez pochýb hlavnou príčinou smrti a zdravotných problémov u ľudí. Lekári nám odporúčajú, často už po triciatke, sledovať hladinu nášho cholesterolu a to nie náhodou. Poďme sa teda pozrieť, odkiaľ sa všetok ten cholesterol berie.

Cholesterol je prirodzená látka a tvorí sa v našom tele, v pečeni. Potrebujeme ho, aby sme v našom tele dokázali vytvárať mnohé hormóny (napr. pohlavné estrogén, testosterón) alebo vstrebávať vitamín D. Cholesterol má za úlohu tiež opravovať “diery” v našich cievach.

Cholesterol spôsobuje aj problémy

A to teda poriadne. Keď máme viac cholesterolu ako potrebujeme, začne sa ukladať v našich cievach, čo spôsobuje ochorenie známe ako arteroskleróza alebo kôrnatenie ciev. Znižuje sa prietok krvi v cievach, čo bráni správnemu prekrveniu orgánov a tkanív v tele.

Hromadenie cholesterolu v krčnej tepne, ktorá dostáva krv do mozgu, čo značne zvyšuje riziko porážky. Cholesterol sa hromadí aj v samotnom srdcovom svale a značne zvyšuje riziko infarktu. V mozgu máme veľmi jemné cievy, v ktorých keď sa cholesterol nahromadí, mozog začne odumierať – vysoký cholesterol má vplyv na rozvoj demencie, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Cholesterol je rovnako príčinou cukrovky 2. typu, teda stareckej cukrovky. Telo síce produkuje dosť inzulínu, ten však nie je účinný – vytvorí sa inzulínová rezistencia. Cukor z krvi sa potrebuje dostať do buniek aby ho naše telo mohlo spracovať. To je však problém, pretože tieto bunky sú obalené cholesterolom, takže cukor nemôže preniknúť do buniek a tak ostáva v krvi. Hlavným predpokladom na tento typ cukrovky je obezita. Na Slovensku trpí týmto ochorením viac ako 330 000 ľudí (2016, http://www.nczisk.sk/Documents/rocenky/2016/Zdravotnicka_rocenka_Slovenskej_republiky_2016.pdf).

Okrem toho, cholesterol podporuje rast rakovinových buniek.

Toto ale nie je nič nové. Za tri sekundy si toto všetko vygooglite, alebo sa stačí spýtať svojho lekára.

Čo je zlé na nasýtených tukoch?

Nasýtené mastné kyseliny znižujú množstvo cholesterolových receptorov v pečeni. Nadbytočný cholesterol, ktorý je v našej krvi, by sme potrebovali odbúrať, lenže nemáme receptory – cholesterol zostáva v krvi a ukladá sa v tele. To je základný princíp.

Jednoduchšie povedané – nasýtené tuky a nasýtené mastné kyseliny zvyšujú množstvo chlesterolu v krvi

Zdroje cholesterolu

Cholesterol sa nachádza výhradne v živočíšnych potravinách. V rastlinnej strave sa nenachádza žiadny cholesterol. Živočíšne potraviny sú tiež bohaté na nasýtené tuky, preto majú živočíšne produkty tak strašný dopad na naše zdravie.

Hlavným zdrojom cholesterolu v našej strave je kuracie mäso, vajcia a mliečne výrobky. Nejde ani tak o čistý pomer cholesterolu, ale skôr o množstvo týchto potravín, ktoré zjeme. Kuracie je označované za chudé mäso, pritom má takmer rovnako veľa cholesterolu ako hovädzie. Syr je všade, mlieko alebo sušené mlieko je všade.

Argumenty proti?

Kto hľadá, nájde. Dneska je silný trend keto diety, ktorá sa zakladá hlavne na mäse a živočíšnych výrobkov podložená “vedou”. Tieto vedecké publikácie boli pripravené tak, aby ukázali výsledky, ktoré majú favorizovať živočíšnemu priemyslu. Dr. Michael Greger spravil o tomto prípade video, kde vysvetľuje, ako bola táto veda prispôsobená.

Video má české titulky. Zapnite si ich kliknutím na ozubené koliesko vpravo dole

Záver

Všetky svetové zdravotnícke, nutričné a vedecké autority hovoria, že je potrebné redukovať množstvo cholesterolu a nasýtených v tukov strave, kedy optimálne množstvo je 0. Naše telo si vie vyrobiť cholesterol, ktorý potrebuje, nepotrebujeme ho príjmať zo stravy. Spôsobuje nám srdcovo-cievne ochorenia, cukrovku a rakovinu

Vegánska strava nie je len najetickejšia, ale aj najzdravšia, akú dnes poznáme. Je vhodná pre každé obdobie ľudského života vrátane detského veku a tehotenstva. Dôležité je držať sa plnohodnotnej rastlinnej stravy, ktorá je vyvážená a prospieva zdravotnému stavu. Rastlinná strava dokáže zvrátiť mnohé vážné ochrenia, ktoré sú dnes hlavnou príčinou smrti. Ak vás táto problematika zaujíma viac, určite si pozrite aj dokument What the Health (s českými titulkami), ktorý sa do hĺbky zaoberá dopadom živočíšnych produktov na zdravie ľudí.

Forks Over Knifes – Radšej Vydličky, Ako Nože s českými titulkami


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *