Toto ste o vajíčkach rozhodne nevedeli

Toto ste o vajíčkach rozhodne nevedeli

Vajcia sú základom nášho jedálnička. Používame ich každý deň a väčšinou začneme už ráno – praženica, varené vajíčko alebo volské oko sú predstavou ideálnych, zdravých a výživných raňajok. Vajcia sa používajú na pečenie, sú aj v cestovinách, v kysnutej knedli alebo v parených buchtách, a nájdeme ich aj v zmrzline.

Vajcia sú v prvom rade zdrojom cholesterolu v našej strave – hovoríme o zlom LDL cholesterole, ktorý sa spája so srdcovo-cievnymi ochoreniami a arterosklerózou. Obsah cholesterol v jednom vajci vám skráti život ako keby ste 15 rokov fajčili päť cigariet denne. Čo všetko sa vo vajciach nachádza a aký to má dopad na naše zdravie?

Rakovina prostaty a rakovina vaječníkov

Tak ako pri mäse, aj pri vajciach sa ukázalo, že súvisia so vznikom a rozvojom rakoviny. V tejto štúdií porovnávali súvislosť medzi rakovinou prostaty a jedením vajec a zistili, že keď zjeme viac ako 25g vajca denne (asi polovica vajíčka), tak máme o 14% väčšiu šancu na pokročilú a fatálnu rakovinu prostaty, oproti  menej než jednému vajíčku za týždeň.

Zistili aj súvislosť medzi množstvom zjedených vajec a zvýšením pravdepodobnosti rakoviny – 5 vajíčok môže zvýšiť riziko fatálnej rakoviny prostaty o 47% aj keď ide o riziko len fatálnej rakoviny prostaty, vzťah medzi rakovinou prostaty všeobecne a jedením vajec sa nenašiel. Tento vzťah platí len pre fatálne formy rakoviny.

Môžeme sa pozrieť aj na postup rakoviny prostaty, teda na mužov ktorí už podstúpili liečbu, výberali im celú prostatu a snažili sa predísť vzniku rakoviny. Muži, ktorí jedli veľké množstvo vajec (čo znamená skoro celé vajce za deň, teda ≥42g) majú predpoklad, že sa im choroba vráti vo vysokej forme, čo znamená návrat agresívnej formy rakoviny.

Dôvodov je mnoho – cholesterol, živočína bielkovina a cholín sú hlavnou príčinou vzniku rakoviny prostaty, vaječníkov a prsníka. Áno, spojitosť je aj medzi rakovinou vaječníkov a jedením vajec. Dôvodom je najmä vysoký obsah cholesterolu, kvôli ktorému vzniká najmä veľké množstvo kyseliny žlčovej – tá spôsobuje aj s rakovinu pľúc a hrubého

Už malé množstvo vajec, menej než 3 za týždeň zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 16-19% a ak zjeme viac ako 3 vajíčka za týždeň sa môže vyšplhať až na 71%.

Rakovina prsníka

Riziko vzniku rakoviny prsníka sa výrazne zvyšuje, keď žena zje 5 vajec za týždeň. Tieto informácie pochádzajú z meta analýzy a záver jasne hovorí – “konzumácia vajec zvyšuje riziko rakoviny prsníka.” Ako sme už spomenuli, rastu rakoviny napomáha najmä cholesterol, kedy odporúčaná denná dávka je 300mg, v 1 vajci je 425 mg cholesterolu. Dnes je už aj 300 mg cholesterolu na deň veľké množstvo a platí jasné pravidlo – čím menej cholesterolu, tým lepšie.

Arteroskleróza

Už tri vajcia za týždeň výrazne zvyšujú množstvo usadenín upchávajúcich cievy, ktoré vedú krv do mozgu – silný predpoklad mŕtvice a infarktu. Ukázalo sa, že riziko vzniku arterosklerózy rastie exponencionálne, podobne u fajčiarov a u ľudí, ktorí jedia vajcia. Ľudia, ktorí jedli najviac vajec mali risk v úrovni dvoch tretín oproti ľuďom, ktorí boli silná fajčiali (1 krabička denne po dobu 40 rokov.)

Video má české titulky. Zapnite si ich kliknutím na ozubené koliesko vpravo dole.

Záver

Čo dodať? Treba si uvedomiť, že vajcia nie sú jedlo, ale rozmnožovacie teliesko sliepok. Niet sa teda čomu čudovať, že sme z nich chorí. Cholesterol, ktorý nás tak veľmi ohrozuje sa nachádza len v živočíšnych produktoch resp. v bunkovej membráne živočíchov. Dokážeme sa mu vyhnúť len tak, že vôbec nebudeme konzumovať živočíšne produkty, je to pre nás naozaj nebezpečné.  Určite sa pozrite aj na zdravotné dôsledky mlieka a mäsa a ak vás zaujímajú ďalšie informácie, určite sa pozrite aj na článok najčastejších otázok, ktoré sa nás ľudia v súvislosti s vegánstvom pýtajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *